VEDETA LUNII FEBRUARIE – GHIOCELUL

Odată cu topirea zăpezii îşi fac apariţia ghiceii, gingaşe flori albe din familia Amaryllidaceae. Grădina Botanică “D. Brandza” adăposteşte în peluzele sale, trei specii de ghiocei: Galanthus plicatus, Galanthus elwesii şi Galanthus nivalis.

Ca răspândire, în România, specia Galanthus nivalis este frecventă în toate regiunile ţării, mai puţin în Dobrogea, din zona de stepă, până în etajul alpin, prin păduri, poieni, pajişti, în timp ce celelalte specii sunt întâlnite doar în Dobrogea prin păduri.

Floarea ghiocelului este alcătuită din 6 tepale albe (echivalentul petalelor) dispuse pe două rânduri. Speciile se pot deosebi între ele datorită unor macule (pete) dispuse pe tepalele de pe cercul intern. Astfel, specia G. elwesii prezintă două pete ver...

Read More

GRĂDINA ISTORICĂ – UN NOU PROIECT EDUCAȚIONAL

Ce mâncau europenii înaintea sosirii plantelor din Lumea Nouă? Cum se făcea mămăliga noastră până să avem porumbul? Ce se culegea și se mânca din flora spontană? Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate istoric și cum ne putem folosi astăzi de ea?

Grădina Istorică este punctul de plecare pentru definirea unui nou sector în cadrul Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, al cărei obiect de interes și activitate va constitui ansamblul plantelor alimentare cultivate istoric. Alese în urma unui proces de căutare sistematică, am pornit de la platele încă mult cunoscute și folosite astăzi, până la identificarea celor treptat abandonate și uitate...

Read More

Ambrosia artemisiifolia – planta nedorita

S-a vorbit mai mult decât oricând în ultima vreme despre ambrozie. Parlamentul a inițiat o lege privind această plantă, neaprobată însă până acum. Primăria Municipiului București a emis o hotărâre care obligă toți proprietarii de terenuri să ia măsuri pentru eliminarea ei.

Pentru a putea face acest lucru trebuie să știm cum arată,  cum o recunoaștem, ce impact are și de ce nu este dorită de nimeni!

Ambrozia este o plantă nativă din America de Nord și Centrală, în prezent răspândită pe tot globul, în zonele cu climat temperat şi cald.

Este o plantă care supravieţuieşte în condiții de secetă, ocupând habitatele perturbate de activitatea umană (căi ferate, gări, marginea drumurilor, locuri ruderale, şantiere, terenuri lăsate în paragină) și pătrunzând tot m...

Read More

BOTANICA SI ARTA

Regatul Plantelor este o carte de colorat pentru adulți ce a apărut ca urmare a colaborării între Editura Corint, proiectul Ierburi Uitate și Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București. Această elegantă carte de colorat  este o colecție de planșe botanice cu reprezentările plantelor, alături de numele populare și denumirile științifice, ce pot servi și ca material didactic sau suport de învățare.  Cele  44 planșele reprezintă specii din flora României precum și specii cultivate în Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București, pictate în perioada anilor ’60 de  artista Angiolina Santocono.  Lucrările dezvăluie detalii, culori și nuanțe ce vă vor inspira să realizați reprezentări din ce în ce mai exacte...

Read More