VEDETA LUNII- Steaua Crăciunului

În ultimii 20 de ani, una dintre plantele exotice, care la noi era mai puţin cunoscută în trecut, începe să devină și pentru români un simbol al sărbătorilor de iarnă. Este vorba de Steaua Crăciunului sau Poinsettia.

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima, Poinsettia pulcherrima) își are originea în regiunile muntoase ale Mexicului și Americii Centrale. A fost cultivată de azteci înainte de creștinizarea lor, reprezentând simbolul purității. Câteva secole mai târziu, primii creștini mexicani au adoptat această plantă ca fiind floarea ajunului de Crăciun. Farmecul ei este dat de frunzele terminale colorate de obicei în roșu, dar și în alte culori, frunze așezate în formă de stea în jurul florilor mici, galbene, lipsite de sepale și petale.

Cum o îngrijim?

Read More

Ambrosia artemisiifolia – planta nedorita

S-a vorbit mai mult decât oricând în ultima vreme despre ambrozie. Parlamentul a inițiat o lege privind această plantă, neaprobată însă până acum. Primăria Municipiului București a emis o hotărâre care obligă toți proprietarii de terenuri să ia măsuri pentru eliminarea ei.

Pentru a putea face acest lucru trebuie să știm cum arată,  cum o recunoaștem, ce impact are și de ce nu este dorită de nimeni!

Ambrozia este o plantă nativă din America de Nord și Centrală, în prezent răspândită pe tot globul, în zonele cu climat temperat şi cald.

Este o plantă care supravieţuieşte în condiții de secetă, ocupând habitatele perturbate de activitatea umană (căi ferate, gări, marginea drumurilor, locuri ruderale, şantiere, terenuri lăsate în paragină) și pătrunzând tot m...

Read More

BOTANICA SI ARTA

Regatul Plantelor este o carte de colorat pentru adulți ce a apărut ca urmare a colaborării între Editura Corint, proiectul Ierburi Uitate și Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București. Această elegantă carte de colorat  este o colecție de planșe botanice cu reprezentările plantelor, alături de numele populare și denumirile științifice, ce pot servi și ca material didactic sau suport de învățare.  Cele  44 planșele reprezintă specii din flora României precum și specii cultivate în Grădina Botanică „D. Brandza” a Universității din București, pictate în perioada anilor ’60 de  artista Angiolina Santocono.  Lucrările dezvăluie detalii, culori și nuanțe ce vă vor inspira să realizați reprezentări din ce în ce mai exacte...

Read More