Sărbătorim 172 de ani de la nașterea lui Dimitrie Brândză, medic, naturalist și botanist român, fondatorul Grădinii Botanice din București, care astăzi îi poarta numele.
Pe 22 octombrie 1846 se năștea în satul Viișoara, județul Botoșani, Dimitrie Brândză. Încă de copil este pasionat de științele naturale, strânge plante, insecte și notează păsările. Familia, impresionată de calitățile sale, îl trimite în anul 1864 la Paris unde studiază atât la Facultatea de Științe, cât și la Facultatea de Medicină. Activitatea și talentul său pentru studii și cercetări impresionează pe profesorul său de Botanică, Henri Ernest Baillon, care-i dedică, în semn de admirație, o plantă exotică din familia Leguminosae, Brandzeia filicifolia.
După absolvire, Dimitrie Brândză activează în Iași, fiind numit medic secundar al spitalului ”Sf. Spiridon”, medic al seminarului Socola și Profesor de Igienă și Științe Naturale la Liceul Național. În 1874, Dimitrie Brândză este transferat în București la Facultatea de Științe, catedra de Zoologie și Botanică, iar apoi devine și director al Grădinii Botanice din București. Pe atunci, Grădina Botanică se afla în centrul oraşului, pe terenurile palatului Vasile Şuţu situate în faţa Universităţii, în condiții improprii dezvoltării unei grădinii botanice. Dimitrie Brândză a întreprins numeroase demersuri pentru a obține și amenaja Grădina Botanică pe amplasamentul actual. Aici a construit primele sere (după modelul serelor Grădinii Botanice din Liège, Belgia), primul Institut Botanic (distrus la bombardamentul din 1944) şi a efectuat principalele plantaţii de arbori şi arbuşti.
În anul 1895, Dimitrie Brândză se stinge din viață. În urma lui rămâne însă, această frumoasă grădină botanică, o oază liniștită şi plină de culoare în mijlocul Bucureștului, grădină în care s-au adunat numeroase colecţii de plante (vii şi conservate) folosite în scopuri știintifice, de conservare a plantelor, de educație și popularizare.