S-a vorbit mai mult decât oricând în ultima vreme despre ambrozie. Parlamentul a inițiat o lege privind această plantă, neaprobată însă până acum. Primăria Municipiului București a emis o hotărâre care obligă toți proprietarii de terenuri să ia măsuri pentru eliminarea ei.
Pentru a putea face acest lucru trebuie să știm cum arată, cum o recunoaștem, ce impact are și de ce nu este dorită de nimeni!
Ambrozia este o plantă nativă din America de Nord și Centrală, în prezent răspândită pe tot globul, în zonele cu climat temperat şi cald.
Este o plantă care supravieţuieşte în condiții de secetă, ocupând habitatele perturbate de activitatea umană (căi ferate, gări, marginea drumurilor, locuri ruderale, şantiere, terenuri lăsate în paragină) și pătrunzând tot mai mult în culturile agricole şi pe pajiştile degradate.
În perioada iulie-septembrie, când ambrozia înflorește și își împrăștie polenul, tot mai mulți dintre noi ajungem la medic acuzând rinite, afecţiuni ale ochilor, dermatite sau astm. Acest lucru este cauzat de polenul plantei, puternic alergen.
CUM O RECUNOȘTEM
Este o plantă anuală, cu rădăcina pivotantă. Planta atinge rapid o înălţime de 50-150 cm. Florile sunt unisexuate, dar prezente pe acelaşi individ. Florile bărbătești sunt grupate în inflorescenţe numite capitule, sferice, reunite la rândul lor în spice subţiri, situate la extremităţile tulpinii.
Fructele de culoare maro sunt prevăzute cu mici spini tociţi și nu prezintă adaptări speciale pentru diseminarea în natură. Cu toate acestea, răspândirea foarte largă este favorizată și de numărul foarte mare de semințe produse de o plantă. Semințele sunt capabile să stea într-o stare de latență în sol şi să germineze după o lungă perioadă de timp.
CU CE O PUTEM CONFUNDA
Ea poate fi confundată, datorită frunzelor ei penat-sectate, cu specii de pelin (Artemisia spp.), după cum atenționează și denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia.
CE IMPACT ARE
Ambrosia artemisiifolia are un impact economic negativ în agricultură provocând pierderi majore culturilor, dar şi asupra biodiversităţii, specia având diverse strategii de supravieţuire în detrimentul speciilor autohtone. Totuşi, impactul social asupra sănătăţii umane are cea mai mare amploare, anual fiind alocate tot mai multe fonduri pentru tratarea alergiilor provocate de ambrozie.
CUM O ELIMINĂM
Cea mai eficientă metodă este smulgerea plantei cu tot cu rădăcină și arderea ei. O alternativă ar fi și tăierea plantei înainte de înflorire dar sunt necesare cel puţin trei tăieri pentru a împiedica planta să înflorească.