Ce mâncau europenii înaintea sosirii plantelor din Lumea Nouă? Cum se făcea mămăliga noastră până să avem porumbul? Ce se culegea și se mânca din flora spontană? Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate istoric și cum ne putem folosi astăzi de ea?
Grădina Istorică este punctul de plecare pentru definirea unui nou sector în cadrul Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, al cărei obiect de interes și activitate va constitui ansamblul plantelor alimentare cultivate istoric. Alese în urma unui proces de căutare sistematică, am pornit de la platele încă mult cunoscute și folosite astăzi, până la identificarea celor treptat abandonate și uitate. Aceasta va fi primul model de acest fel din România, care va oferi Grădinii Botanice o nouă dimensiune de percepție și implicare la nivelul orașului.
Vom crea, de la zero, un spațiu care să servească drept material educativ tuturor celor pasionați, dar și vizitatorilor curioși, un loc de întâlnire al diverselor comunități urbane interesate de regenerarea orașului verde și reconectarea la natură, un cadru pentru ateliere și seminarii legate de botanică, permacultură și antropologie culinară, incluzând și-o parte de arheologie gastronomică experimentală, și un spațiu pentru o serie de ateliere creative, de la ilustrație la fotografie și proiecții cinematografice tematice.
Grădina Istorică se dorește a fi un cămin permanent și durabil pentru un număr de specii și varietăți botanice consumate de-a lungul istoriei alimentare europene, unele treptat abandonate odată cu răspândirea plantelor aduse din Lumea Nouă. Rolul ei va fi de-a colecta, prezerva și distribui aceste specii, a continua cercetarea în domeniu și a educa publicul în privința diversității plantelor alimentare. Odată cu începutul toamnei lui 2017, pornim la drum cu lucrările de amenajare: curățarea, nivelarea și finisarea perimetrului, marcarea limitelor, ridicarea paturilor vegetale, împletitul gardurilor din nuiele, realizarea unui sistem de irigații, a unor alei înierbate și plantarea primilor pomi și arbuști.
Echipa proiectului Grădina Istorică:
ALINA ADĂSCĂLIȚEI este arhitect peisagist, cu mai mulți ani de experiență în proiectarea și execuția de grădini și spații publice în diferite locuri din țară. Atașamentul față de peisaj, în sensul său complex de conlucrare între om și mediu, face ca ultimele sale proiecte de peisagistică să fie orientate către natura productivă, „agri-cultură” și viața tradițională. A colaborat la numeroase proiecte de restaurare și valorificare a peisajului în cadrul echipei Atelier Foaie Verde, la parcul Vilei Golescu din Câmpulung Muscel, sau cimitirul și biserica de lemn din Crivina de Sus.
PETRONELA COMĂNESCU descoperă secretele naturii prin cercetările realizate de-a lungul celor 17 ani la Grădina Botanică „D. Brândză”. Coordonează proiecte de educație pentru mediu precum „Grădina Bunicii”, unde vizitatorii de toate vârstele pot descoperi lumea magică din grădina de legume. Este secretar științific al Grădinii Botanice și cadru didactic la Facultatea de Biologie. Studiind plantele spontane, descoperă utilizările alimentare ale acestora, iar Grădina Istorică reprezintă o nouă provocare în încercarea de a transmite cunoștințele sale.
ANDREEA MACHIDON explorează lumea prin proiecte personale și de grup pe teme de arhitectură, design și fotografie. În prezent, exersează lucrul cu patrimoniul și cu materiale sănătoase, în cadrul Fundației Pro Patrimonio, coordonând atelierele pentru copii și colecția de obiecte Honest Goods, ce parteneriază meșteșugul cu designul contemporan. Grădina Istorică este provocarea și chemarea unui proiect ce speră să-i deschidă noi orizonturi de înțelegere asupra naturii comestibile și a posibilitățiilor prin care aceasta poate aduce oamenii împreună.
MONA PETRE și-a suprapus pasiunea pentru artă și istorie în studii concomitente de design și arheologie. Lucrează ca grafician, desenator, designer de produs și fotograf, în mediul corporate și pentru proiecte independente. Este autoare de carte de artă botanică și inițiatoarea proiectului Ierburi Uitate, o tentativă de redescoperire și reintegrare a plantelor comestibile din flora spontană în alimentația contemporană. În prezent, acționează ca freelancer în domeniul creativ, punându-și cea mai mare parte din energie în realizarea unui vis cu rădăcini vechi: Grădina Istorică.
MIHAI PETRESCU-PUICĂ vede lumea din perspectiva copacilor. Societatea este o pădure, iar oamenii sunt copacii. A absolvit Silvicultura, unde a învățat despre funcționarea sistemelor naturale, pe care, defect profesional, o caută în orice domeniu al vieții. Trenul vieții l-a purtat prin stații diverse. Prima stație a fost ”conservarea naturii”, apoi a poposit o perioadă scurtă în stația ”educație”, iar acum s-a oprit în stația ”grădinărit”. Grădina Istorică va fi provocarea în care va îmbina experiența sa acumulată până acum: educație și ecologie.
Un proiect Ierburi Uitate și Grădina Botanică ”D. Brândză” a Universității din București.
Proiectul este susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.