SERA VECHE – PESTE 125 DE ANI DE ISTORIE

SERA VECHE – PESTE 125 DE ANI DE ISTORIE

Sera Veche a fost construită sub îndrumarea arhitectului Louis Fuchs, de origine belgiană, între anii 1889-1891, pe o suprafaţă de cca 760 mp. Arhitectura lor, asemănătoare cu a serelor din Liége – Belgia, este o îmbinare artistică a metalului cu sticla şi acum, după 125 de ani. Ea a fost utilizată ca seră de expoziţie până în anul 1976, când a fost deschis pentru public noul complex de sere care era destinat expunerii colecţiilor de plante exotice.
Ca seră de expoziţie, Sera veche, cuprindea mai multe compartimente, dintre care amintim: plantele tropicale şi subtropicale, plantele mediteraneene, suculentele, bromeliaceele şi înmulţitorul.
La fel ca şi Muzeul şi Institutul Botanic, şi Serele vechi au avut de suferit de pe urma celor două războaie mondiale. În timpul primului război (1916 – 1918) colecţiile de plante adăpostite în sere au suferit din cauza lipsei complete de combustibil necesar pentru încălzirea lor. În cel de-al doilea război mondial, pe data de 4.04.1944, serele sunt afectate de bombele căzute în apropierea lor. Patru din cele 96 de bombe aruncate au căzut foarte aproape şi ca urmare toate geamurile au fost sparte. De asemenea, au fost distruse conductele de apă, ceea ce a dus la imposibilitatea de a uda plantele.
În prezent, din Sera veche se poate vizita doar un pavilion (reabilitat în anul 2011) care adăposteşte colecţia de plante caracteristice pădurilor tropicale. Restul serelor sunt utilizate pentru întreţinerea colecţiilor existente, pentru multiplicarea plantelor necesare Serelor de expoziţie, dar şi pentru a furniza material de cercetare şi studiu necesar lucrărilor practice şi demonstraţiilor cu studenţii.

 În aceste sere încă mai pot fi admirate exemplare cu vârsta de peste 100 ani, care au populat sera de la înfiinţare, accesibil publicului fiind un exemplar de Podocarpus neriifolius D.Don. cu vârsta de 128 de ani. Alte specii prezente în aceste sere încă de la înființare sunt: Araucaria bidwilli Hook., Tamarindus indica L., Phoenix dactylifera L., Porlieria hygrometra Ruiz & Pavon și Plumeria alba L.

EXPEDITIE BOTANICA

EXPEDITIE BOTANICA

În perioada 10-15 iunie 2019, Asociația Grădinilor Botanice din România a organizat o expediție botanică în arii protejate din județul Prahova și județul Buzău. Au fost studiate astfel siturile Natura 2000 Stânca Tohani, Balta Albă-Amara, Platoul Meledic, Vulcanii Noroioși – Pâclele Mari șiPâclele Mici. La expediție au participat botaniști de la toate grădinile botanice din România.

Programul MICUL BOTANIST continua

Odată cu începerea noului an școlar, activitățile programului educativ „Micul Botanist” s-au intensificat. Peste 200 de elevi au ales să petreacă timp în aer liber și să călătorească în lumea plantelor cu ajutorul specialiștilor din această instituție. ei au descoperit că „Plantele sunt fantastice”, au învățatat despre „Plante alimentare” dar mai ales au descoperit meseria de botanist prin activitatea „Botanist pentru o zi”. Aceste activitati sunt dedicate grupurilor de elevi si prescolari. Informații suplimentare pot fi găsite la secțiunea Micul Botanist

Culorile toamnei la Gradina Botanica

Unde te poţi bucura mai mult de culorile toamnei decât într-o grădină botanică? Grădina Botanică “D. Brandza” a Universităţii din Bucureşti doreşte să vă încânte şi anul acesta, invitându-vă în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2019 la evenimentul “Culorile toamnei”. Vizionarea expoziţiilor este gratuită, plătindu-se doar intrarea în grădina botanică.

 Evenimentul va include:

  • Expoziţie de aranjamente florale (rochii vegetale) – pe peluza din Sectorul Decorativ (8.00-18.00)
  • Expoziţie de fructe şi seminţe – Clădirea Administrației (luni-vineri: 00-16.00, sâmbătă, duminică: 10.00-14.00)
  • Ateliere de creaţie (Clădirea Administrației):

26, 27 octombrie 2019 – Ateliere de creație pentru copii – Decorațiuni de toamnă

Program: 10.00-10.50, 11.00-11.50

Atelierele se adresează copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani. Participarea este gratuită, plătindu-se doar intrarea în grădina botanică. Înscrierile se fac în limita a 10 locuri per atelier.

2, 3 noiembrie 2019 – Ateliere de creație pentru copii – Tablouri de toamnă

Program: 10.00-10.50, 11.00-11.50

Atelierul de la ora 10.00 se adresează copiilor cu vârsta între 7 și 10 ani iar cel de la ora 11.00 se adresează copiilor între 4 și 6 ani. Participarea este gratuită, plătindu-se doar intrarea în grădina botanică. Înscrierile se fac în limita a 15 locuri per atelier.

9, 10 noiembrie 2019 – Ateliere de creație pentru copii – Pictăm cu legume

Atelierul de la ora 10.00 se adresează copiilor cu vârsta între 5 și 10 ani. Participarea este gratuită, plătindu-se doar intrarea în grădina botanică. Înscrierile se fac în limita a 10 locuri per atelier.

Atelierele sunt gratuite, achitându-se doar taxa de intrare în grădina botanică. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile, pe adresa de mail evenimente_gbdb@yahoo.com.

PARFUM DE CITRICE ÎN SERELE DE EXPOZITIE

Chiar dacă  frigul nu te lasă să ieși din casă, dacă alegi să vizitezi zilele acestea Serele de Expoziție ale Grădinii Botanice “D. Brandza”, vei avea privilegiul de a trăi o experiență senzorială unică în Compartimentul Plantelor Subtropicale.

Aici, diferite specii și varietăți de citrice sunt în plină floare. Parfumul lor te va duce cu gândul la plantațiile de citrice din zonele mediteraneene. Tabloul este completat de fructe ale unor citrice (lămâi, grepfruit, mandarine, portocale). În același compartiment poți admira și azalee și camelii înflorite.

De asemenea, în celelalte compartimente ai ocazia să descoperi orhidee, bromelii și câteva specii de cactuși înflorite.

Sesiunea de Comunicari Stiintifice “D. Brandza”

Acest eveniment promovează schimbul de idei și oferă oportunitatea de a interacționa cu oameni de știință din întreaga țară, reprezentând diferite domenii de cercetare legate de biodiversitate. Astfel, subiectele principale vor acoperi conservarea diversității plantelor și fungilor, taxonomie, fitosociologie, anatomia și fiziologia plantelor, genetică, biochimie, bioremediere, protecția mediului, dar şi colecții în grădini botanice, educație ecologică şi alte activităţi specifice grădinilor botanice.

CULORILE TOAMNEI

Unde te poţi bucura mai mult de culorile toamnei decât într-o grădină botanică? Grădina Botanică “D. Brandza” a Universităţii din Bucureşti doreşte să vă încânte şi anul acesta, invitându-vă în perioada 25 octombrie-11 noiembrie 2018 la evenimentul “Culorile toamnei”.

 Acesta va include:

v  Expoziţie de aranjamente florale (rochii vegetale) – pe peluza din faţa Serelor de Expoziţie (8,00-18,00)

v  Expoziţie de fructe şi seminţe – la Centrul de Educaţie Ecologică (10,00-16,00)

v  Ateliere de creaţie (Centrul de Educaţie Ecologică):

Ø  Atelier de realizare de figurine din frunze (27 octombrie, 10.00-12.00)

Ø  Atelier de realizare rochii în miniatură din frunze (3 noiembrie, 10.00-12.00)

Ø  Atelier de realizare măști din frunze (10 noiembrie, 10.00-12.00)

Evenimentul se desfășoară în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, bucurându-ne de ajutorul studentelor de la Secția de secția Arte Textile și Design Textil sub coordonarea doamnei conf. univ. dr.  Daniela Frumușeanu.

Atelierele şi vizionarea expoziţiilor este gratuită, plătindu-se doar intrarea în grădina botanică. Taxa de intrare este de 5 lei/ adult şi 2 lei/elevi, studenţi şi pensionari.

La atelier pot participa copii între 6 și 14 ani. Înscrierile se fac (în limita a 20 locuri per atelier) pe pagina de facebook : www.facebook.com/GradinaBotanicaDBrandza.

PARROTIA PERSICA – ARBORELE IN FLĂCĂRI

PARROTIA PERSICA – ARBORELE IN FLĂCĂRI

Vă invităm să vă bucurați de această toamnă blândă şi însorită admirând caleidoscopul de culori şi forme pe care îl etalează arborii, arbuştii şi lianele din Grădina Botanică “D. Brandza” a Universităţii din Bucureşti.

Un arbore anume iese în evidență, Parrotia persica C.A.Mey, arborele de fier din Persia, numit astfel datorită lemnului lui de o consistență foarte dură.  În legătură cu  acest aspect,  puteți admira, la intrarea în Muzeul Botanic din incinta grădinii, o tavă de servit realizată din lemnul arborelui. Numele acestei plante a fost pus în onoarea naturalistului de origine germană Friedrich Parrot, primul european care a ajuns în 1829 pe muntele Ararat.

Parrotia persica este originar din nordul Iranului şi sudul Azerbaijanului şi face parte din familia Hamamelidaceae. În Grădina Botanică “D. Brandza” puteți admira două exemplare din acest arbore, unul dintre ele se află în sectorul Taxonomic, iar celălalt, mult mai vizibil, este situat vis-à-vis de sectorul Flora Dobrogeană, în colțul sectorului Iridarium, alături de alți doi reprezentanți din aceeaşi familie: Hamamelis japonica Siebold & Zucc. şi Parrotiopsis jacquemontiana (Decne.) Rehder.

Este un arbore cu mare valoare ornamentală în toate cele patru anotimpuri. Astfel, iarna, scoarța argintie a trunchiului se exfoliază în fragmente divers colorate în nuanțe de roz, verzui sau galben-maroniu, expuse cât mai bine şi de trunchiurile care, câteodată, se extind aproape orizontal. Primăvara, foarte devreme, apar mugurii catifelați din care se dezvoltă flori fără petale, dar cu stamine roşii, pudrate cu polen care va fi purtat de vânt. Pe timpul verii frunzele sunt lucioase, cu margini ondulate şi de un verde întunecat, iar toamna, dacă temperatura scade treptat, pigmenții carotenoizi şi antociani creează un adevărat spectacol de culori, de la galben, auriu, orange la roşu şi vişiniu astfel încât, timp de câteva săptămâni, arborele pare cuprins de flăcări.

22 OCTOMBRIE – ANIVERSARE DIMITRIE BRÂNDZA

22 OCTOMBRIE – ANIVERSARE DIMITRIE BRÂNDZA

Sărbătorim 172 de ani de la nașterea lui Dimitrie Brândză, medic, naturalist și botanist român, fondatorul Grădinii Botanice din București, care astăzi îi poarta numele.

Pe 22 octombrie 1846 se năștea în satul Viișoara, județul Botoșani, Dimitrie Brândză. Încă de copil este pasionat de științele naturale, strânge plante, insecte și notează păsările. Familia, impresionată de calitățile sale, îl trimite în anul 1864 la Paris unde studiază atât la Facultatea de Științe, cât și la Facultatea de Medicină. Activitatea și talentul său pentru studii și cercetări impresionează pe profesorul său de Botanică, Henri Ernest Baillon, care-i dedică, în semn de admirație, o plantă exotică din familia Leguminosae, Brandzeia filicifolia.

După absolvire, Dimitrie Brândză activează în Iași, fiind numit medic secundar al spitalului ”Sf. Spiridon”, medic al seminarului Socola și Profesor de Igienă și Științe Naturale la Liceul Național. În 1874, Dimitrie Brândză este transferat în București la Facultatea de Științe, catedra de Zoologie și Botanică, iar apoi devine și director al Grădinii Botanice din București. Pe atunci, Grădina Botanică se afla în centrul oraşului, pe terenurile palatului Vasile Şuţu situate în faţa Universităţii, în condiții improprii dezvoltării unei grădinii botanice. Dimitrie Brândză a întreprins numeroase demersuri pentru a obține și amenaja Grădina Botanică pe amplasamentul actual. Aici a construit primele sere (după modelul serelor Grădinii Botanice din Liège, Belgia), primul Institut Botanic (distrus la bombardamentul din 1944) şi a efectuat principalele plantaţii de arbori şi arbuşti.

În anul 1895, Dimitrie Brândză se stinge din viață. În urma lui rămâne însă, această frumoasă grădină botanică, o oază liniștită şi plină de culoare în mijlocul Bucureștului, grădină în care s-au adunat numeroase colecţii de plante (vii şi conservate) folosite în scopuri știintifice, de conservare a plantelor, de educație și popularizare.

GRĂDINA ISTORICĂ – UN NOU PROIECT EDUCAȚIONAL

GRĂDINA ISTORICĂ – UN NOU PROIECT EDUCAȚIONAL

Ce mâncau europenii înaintea sosirii plantelor din Lumea Nouă? Cum se făcea mămăliga noastră până să avem porumbul? Ce se culegea și se mânca din flora spontană? Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate istoric și cum ne putem folosi astăzi de ea?

Grădina Istorică este punctul de plecare pentru definirea unui nou sector în cadrul Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, al cărei obiect de interes și activitate va constitui ansamblul plantelor alimentare cultivate istoric. Alese în urma unui proces de căutare sistematică, am pornit de la platele încă mult cunoscute și folosite astăzi, până la identificarea celor treptat abandonate și uitate. Aceasta va fi primul model de acest fel din România, care va oferi Grădinii Botanice o nouă dimensiune de percepție și implicare la nivelul orașului.

Vom crea, de la zero, un spațiu care să servească drept material educativ tuturor celor pasionați, dar și vizitatorilor curioși, un loc de întâlnire al diverselor comunități urbane interesate de regenerarea orașului verde și reconectarea la natură, un cadru pentru ateliere și seminarii legate de botanică, permacultură și antropologie culinară, incluzând și-o parte de arheologie gastronomică experimentală, și un spațiu pentru o serie de ateliere creative, de la ilustrație la fotografie și proiecții cinematografice tematice.

Grădina Istorică se dorește a fi un cămin permanent și durabil pentru un număr de specii și varietăți botanice consumate de-a lungul istoriei alimentare europene, unele treptat abandonate odată cu răspândirea plantelor aduse din Lumea Nouă. Rolul ei va fi de-a colecta, prezerva și distribui aceste specii, a continua cercetarea în domeniu și a educa publicul în privința diversității plantelor alimentare. Odată cu începutul toamnei lui 2017, pornim la drum cu lucrările de amenajare: curățarea, nivelarea și finisarea perimetrului, marcarea limitelor, ridicarea paturilor vegetale, împletitul gardurilor din nuiele, realizarea unui sistem de irigații, a unor alei înierbate și plantarea primilor pomi și arbuști.

Echipa proiectului Grădina Istorică:

ALINA ADĂSCĂLIȚEI este arhitect peisagist, cu mai mulți ani de experiență în proiectarea și execuția de grădini și spații publice în diferite locuri din țară. Atașamentul față de peisaj, în sensul său complex de conlucrare între om și mediu, face ca ultimele sale proiecte de peisagistică să fie orientate către natura productivă, „agri-cultură” și viața tradițională. A colaborat la numeroase proiecte de restaurare și valorificare a peisajului în cadrul echipei Atelier Foaie Verde, la parcul Vilei Golescu din Câmpulung Muscel, sau cimitirul și biserica de lemn din Crivina de Sus.

PETRONELA COMĂNESCU descoperă secretele naturii prin cercetările realizate de-a lungul celor 17 ani la Grădina Botanică „D. Brândză”. Coordonează proiecte de educație pentru mediu precum „Grădina Bunicii”, unde vizitatorii de toate vârstele pot descoperi lumea magică din grădina de legume. Este secretar științific al Grădinii Botanice și cadru didactic la Facultatea de Biologie. Studiind plantele spontane, descoperă utilizările alimentare ale acestora, iar Grădina Istorică reprezintă o nouă provocare în încercarea de a transmite cunoștințele sale.

ANDREEA MACHIDON explorează lumea prin proiecte personale și de grup pe teme de arhitectură, design și fotografie. În prezent, exersează lucrul cu patrimoniul și cu materiale sănătoase, în cadrul Fundației Pro Patrimonio, coordonând atelierele pentru copii și colecția de obiecte Honest Goods, ce parteneriază meșteșugul cu designul contemporan. Grădina Istorică este provocarea și chemarea unui proiect ce speră să-i deschidă noi orizonturi de înțelegere asupra naturii comestibile și a posibilitățiilor prin care aceasta poate aduce oamenii împreună.

MONA PETRE și-a suprapus pasiunea pentru artă și istorie în studii concomitente de design și arheologie. Lucrează ca grafician, desenator, designer de produs și fotograf, în mediul corporate și pentru proiecte independente. Este autoare de carte de artă botanică și inițiatoarea proiectului Ierburi Uitate, o tentativă de redescoperire și reintegrare a plantelor comestibile din flora spontană în alimentația contemporană. În prezent, acționează ca freelancer în domeniul creativ, punându-și cea mai mare parte din energie în realizarea unui vis cu rădăcini vechi: Grădina Istorică.

MIHAI PETRESCU-PUICĂ vede lumea din perspectiva copacilor. Societatea este o pădure, iar oamenii sunt copacii. A absolvit Silvicultura, unde a învățat despre funcționarea sistemelor naturale, pe care, defect profesional, o caută în orice domeniu al vieții. Trenul vieții l-a purtat prin stații diverse. Prima stație a fost ”conservarea naturii”, apoi a poposit o perioadă scurtă în stația ”educație”, iar acum s-a oprit în stația ”grădinărit”. Grădina Istorică va fi provocarea în care va îmbina experiența sa acumulată până acum: educație și ecologie.

Un proiect Ierburi Uitate și Grădina Botanică ”D. Brândză” a Universității din București.

Proiectul este susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.