COLECȚII

Acesta găzduiește o gamă largă de colecții care oferă vizitatorilor informații despre lumea plantelor și despre istoria botanică. Vizitarea acestui muzeu este ca o incursiunie în timp, în istorie (primele trei săli de la intrare) dar și ca o călătorie prin toate formele de relief din țara noastră: din vârful muntelui cobori prin păduri de conifere, poposești puțin la deal pentru ca mai apoi să ajungi la câmpie și în Delta Dunării. Și oriunde ai fi, în vârful munților sau pe unul din brațele Dunării, ai ocazia să vezi atât plantele cât și animalele caracteristice fiecărei zone de vegetație.

Colecțiile adăpostite în muzeu însumează peste 4000 de exponate. Colecția predominantă este Colecția A. Santocono, cu un număr de 2260 de lucrări, planșe botanice, realizate în acuarelă. Din acestea 650 sunt expuse cu generozitate în săli. O parte din lucrări provin din donația Fam. Șunda, iar restul sunt realizate în perioada în care pictorița a fost angajata grădinii.

Colecția de plante uscate sau conservate în alcool, este alcătuită din 660 de exponate expuse în săli, în funcție de originea materialului conservat.

Colecția de semințe adună un număr de 450 de exponate. Este o colecție la care încă se lucrează pentru identificarea și îmbogațirea materialului.

Colecția I. T. Tarnavschi este o colecție relativ mică, cu doar 125 de exponate, dar este interesantă deoarece pe lângă materialul vegetal conservat conține și o serie de obiecte de artă decorativă, realizate din material vegetal, adusă de I. T. Tarnavschi din expedițiile intreprinse în Indonezia.

Colecția de plante fosile atestă existența unui număr de 28 de specii care existau acum circa 12.000.000 de ani în România, în Maramureș, Chiuzbaia.