ROSARIUM

Trandafirii au o istorie lungă și colorată, fiind de-a lungul timpului simbolul iubirii, frumuseții, războiului și politicii. Conform dovezilor fosile, trandafirul a apărut cu 60-70 milioane de ani în urmă. În natură, genul Rosa are 150 specii răspândite doar în emisfera nordică. Cultivarea trandafirilor a început acum 5000 de ani, probabil în China. Ei sunt importanți ca arbuști ornamentali și pentru flori tăiate dar și pentru industria parfumurilor, cosmeticelor și cea farmaceutică.

Tea hibrizii sunt trandafirii care prezintă tija înaltă cu una maximum trei flori și care sunt foarte eleganți, înfloresc pe toată perioada de vegetație.

Floribunda sunt cei care înfloresc abundent sub formă de inflorescențe dar florile sunt mai mici decât cei de la tea hibrizi, au înflorire repetată.

Mini rozele sunt trandafiri pitici care prezintă flori sub formă de inflorescențe. Au o perioadă lungă de înflorire și prezintă o rezistenţă bună la ger si boli.

Polyantha sunt trandafirii care cresc sub formă de tufe și au florile mici în inflorescențe. Prezintă o înflorire bogată pe perioada de vegetație, majoritatea sunt rezistenți la temperaturi joase.

Urcătorii sunt trandafirii cu creștere foarte mare, astfel au nevoie de suport (arcade, spaliere, pergole) și  în general au înflorirea repetată. Majoritatea prezintă inflorescențe (până la 25 flori în inflorescență) dar sunt și soiuri care prezintă flori în număr de 1-5.

Englezeștii sunt soiurile care au creștere mai înaltă și o deschidere mai largă a tufelor cu inflorescențe bogate în flori.

Acoperitorii  sunt soiurile cu flori mici în inflorescențe care se târăsc pe sol având nevoie de un spațiu mai generos.

În colecţia  de trandafiri a Grădinii Botanice sunt peste 200 de specii şi soiuri, fiind regăsite în aprox 4000 de tufe. Aceştia sunt cultivaţi printre alte specii din familia Rosaceae care sunt sub formă de arbuşti şi arbori.

Rosa 'Abraham Darby'

Rosa 'Acapella'

Rosa 'Ambasador'

Rosa 'Astrid Grafin von Hardenberg'

Rosa 'Barkarole'

Rosa 'Burgundy Iceberg'

Rosa 'Caprice de Meilland'

Rosa 'Chippendale'

Rosa 'Cristoph Columbus'

Rosa 'Cubana'

Rosa 'Doamna în Mov'

Rosa 'Double Delight'

Rosa 'Elina'

Rosa 'Forever Young'

Rosa 'Freude'

Rosa 'Friesia'

Rosa 'Frisco'

Rosa 'Heritage'

Rosa 'Hocus Pocus'

Rosa 'Imperatrice Pharah'

Rosa 'Leonardo da Vinci'

Rosa 'Mainzer Fastnacht'

Rosa 'Papi Delbard'

Rosa 'Paul Gauguin'

Rosa 'Pierre de Ronsard'

Rosa 'Rhapsody in Blue'

Rosa 'Schneewittchen'

Rosa 'Winchester Cathedral'