CE ESTE UN HERBAR

Herbarul este o colecție de plante conservate prin uscare și păstrate pe o perioadă lungă de timp, fiind folosită pentru studiile științifice. Colecțiile de herbar formează arhive ale bogăției floristice ale unei țări, și de aceea trebuie considerate bunuri naționale de foarte mare valoare (Smith, et al. 1996).

Cuvântul “herbarium” folosit cu sensul original denumea, nu o colecție de plante, ci o carte despre plante medicinale. Cel care a folosit pentru prima dată acest cuvânt pentru a desemna o colecție de plante uscate a fost Tournefort (1700), sens preluat apoi și de Linné. În lunga sa istorie, de câteva sute de ani, herbarul a devenit și o instituție.

            Luca Ghini (1490?-1556), profesor de botanică la Universitatea din Bologna, se pare că a fost primul care a realizat un specimen de herbar prin presare și montare pe hârtie. Potrivit lui Arber (1938), Ghini pare să fi fost inițiatorul  artei realizării colilor de herbar și această artă a fost răspândită în Europa de către elevii săi. Deși tehnicile de herbar erau bine cunoscute în timpul lui Linné, ele difereau de cele de azi, specimenele fiind montate si legate în volume (Stearn, 1957).

În conformitate cu Index Herbariorum (2020), în lume există aproximativ 3426 de herbare active în care lucrează aproximativ 12.470 de curatori și specialiști. Numărul total de specimene de herbar din lume este estimată la 396.204.891, acestea documentând vegetația Terrei în ultimii 400 de ani.