SECTORUL PLANTE MEDITERANEENE

Regiunea mediteraneană se întinde de la Oceanul Atlantic până la Marea Caspică cuprinzând Portugalia, Spania, Marocul, nordul Algeriei și al Tunisiei, sudul Franței, Italia, Grecia, Bulgaria,partea vestică și sudică a Turciei, Siriei, Egiptul de Nord, Libanul și Libia. Această regiune este caracterizată de un climat cu ierni blânde, primăveri ploioase și veri calde și secetoase. Temperaturile medii variază între 20-24°C vara și 4-7°C iarna.
Cu peste 20.000 de specii, flora regiunii mediteraneene este cea mai bogată din Europa. Vegetația este constituită din plante caracteristice adaptate la acest climat particular, plante cu frunze persistente, adesea răsucite sau asemănătoare cu acele, tufe
spinoase și arbori cu frunze căzătoare. Din cauza pășunatului excesiv, a dezvoltării urbane, a turismului și a incendiilor foarte frecvente, pădurile mediteraneene au fost în mare parte distruse.
A rezultat „maquis-ul”, pădure joasă de 2-3 m constituită din specii pitice de stejar, specii de Cistus, Paliurus, Helianthemum etc. Dacă maquis-ul continuă să fie supraexploatat, el lasă loc unui păduri și mai pitice „garrigua” formată din tufe și arbuști ca cimișirul (Buxus sempervirens), rosmarinul (Rosmarinus officinalis), cimbrul (Thymus spp.), levănțica (Lavandula spp.) și plante cu bulbi (Allium spp., Scilla spp., Colchicum spp.). Acest tip de climat se găsește și în America de Nord, vestul Australiei, sudul Chile și sud-vestul Africii de Sud.
În sectorul „Plante mediteraneene” se cultivă peste 100 de specii cu origine mediteraneană, dintre care unele se sunt prezente și în flora spontană a țării noastre, în regiuni cu climat asemănător cum ar fi sudul Dobrogei, al Olteniei și Banatului.
Printre plantele tipic mediteraneene cultivate aici se numără: Asphodeline lutea, Bellis aperennis, Bituminaria bituminosa, Calendula officinalis (gălbenele), Echium italicum, Euphorbia myrsinites, Ficus carica (smochin), Heleborus lividus subsp.corsicus, Helianthemum nummularium subsp. glabrum, Ilex aquifolium, Lathyrus latifolius, Lavandula angustifolia (levănțica), Melissa officinalis (roinița), Punica granatum, Rosa gallica, Ruscus aculeatus (ghimpele), Ruta graveolens, Buxus sempervirens (cimișir), Zizyphus jujuba (măslin dobrogean).