PARROTIA PERSICA – ARBORELE IN FLĂCĂRI

Vă invităm să vă bucurați de această toamnă blândă şi însorită admirând caleidoscopul de culori şi forme pe care îl etalează arborii, arbuştii şi lianele din Grădina Botanică “D. Brandza” a Universităţii din Bucureşti.

Un arbore anume iese în evidență, Parrotia persica C.A.Mey, arborele de fier din Persia, numit astfel datorită lemnului lui de o consistență foarte dură.  În legătură cu  acest aspect,  puteți admira, la intrarea în Muzeul Botanic din incinta grădinii, o tavă de servit realizată din lemnul arborelui. Numele acestei plante a fost pus în onoarea naturalistului de origine germană Friedrich Parrot, primul european care a ajuns în 1829 pe muntele Ararat.

Parrotia persica este originar din nordul Iranului şi sudul Azerbaijanului şi face parte din familia Hamamelidaceae. În Grădina Botanică “D. Brandza” puteți admira două exemplare din acest arbore, unul dintre ele se află în sectorul Taxonomic, iar celălalt, mult mai vizibil, este situat vis-à-vis de sectorul Flora Dobrogeană, în colțul sectorului Iridarium, alături de alți doi reprezentanți din aceeaşi familie: Hamamelis japonica Siebold & Zucc. şi Parrotiopsis jacquemontiana (Decne.) Rehder.

Este un arbore cu mare valoare ornamentală în toate cele patru anotimpuri. Astfel, iarna, scoarța argintie a trunchiului se exfoliază în fragmente divers colorate în nuanțe de roz, verzui sau galben-maroniu, expuse cât mai bine şi de trunchiurile care, câteodată, se extind aproape orizontal. Primăvara, foarte devreme, apar mugurii catifelați din care se dezvoltă flori fără petale, dar cu stamine roşii, pudrate cu polen care va fi purtat de vânt. Pe timpul verii frunzele sunt lucioase, cu margini ondulate şi de un verde întunecat, iar toamna, dacă temperatura scade treptat, pigmenții carotenoizi şi antociani creează un adevărat spectacol de culori, de la galben, auriu, orange la roşu şi vişiniu astfel încât, timp de câteva săptămâni, arborele pare cuprins de flăcări.